Index Vakbarát Hírportál

Egy brüsszeli civil szervezet szerint a tagállamok rosszul költik a helyreállítási pénzeket

2021. március 5., péntek 19:16

A tegnap gazdaságára költik az európai kormányok a helyreállítási alap pénzeit ahelyett, hogy a holnap gazdaságát próbálnák meg létrehozni – mondta Benoît Lallemand, a Finance Watch nevű brüsszeli civil szervezet főtitkára az Euronewsnak adott interjújában. 

A szakember szerint a nagy európai országok rosszul költik el a támogatási forrásokat azáltal, hogy „nem fenntartható ágazatokat támogatnak az uniós helyreállítási alapokból”. Ez a klímaváltozás és az életminőség kérdéseit is negatívan érinti – mondta. 

Hozzátette: véleménye szerint

a kormányok nagy lehetőséget hagynak ki arra, hogy átalakítsák a gazdaságukat és ellenállóvá tegyék a társadalmakat.

Ehelyett most inkább tüzet oltanak, és „a tegnap gazdaságát” próbálják megmenteni, holott érdemes lenni „egy jobb dolgot létrehozni” – vélte.

A gazdaságunk nem fenntartható, ez újabb válságokhoz vezet majd. Vagyis minden euró, amelyet a nem fenntartható gazdaságra költenek, elvész, emellett pedig a jövőben masszív veszteségekhez vezet majd.

– fejtette ki. 

Elmondta továbbá, hogy a helyreállításra szánt pénzekből véleménye szerint olyan társadalmat kéne létrehozni, amely elősegítené a klímacélok megvalósítását, a munkavállalók átképzését és a szociális háló bővítését is.

Ezzel szemben véleménye szerint a tagállamok többsége elsősorban rövid távú érdekek mentén gondolkodik. 

Hozzátette: a klímaválság még a koronavírusnál is jelentősebb nehézségeket állíthat majd a kormányok elé.  „Őszintén, ha megnézzük azt, hogy négy fokkal emelkedik majd az átlaghőmérséklet, az olyan katasztrófákat hoz majd, amelyek mellett a mostani járvány egy vicc”. 

Biztosítani kell, hogy nem rohanunk bele a következő válságba

– hangsúlyozta a szakember.

Rovatok