Index Vakbarát Hírportál

Nagyvonalú támogatások jutnak Nyugat-Európában a bajba jutott cégeknek

2021. március 7., vasárnap 11:58

Valamennyi vállalkozás, amelynek március 8-ától le kell húznia a rolót, 50 százalékos bértámogatást kap Magyarországon. A támogatás összege azonban nem haladhatja meg a minimálbér 150 százalékát.

Az Európai Unió más országaiban bevezetett bértámogatások a magyarnál jellemzően magasabbak: a kieső fizetések 70–100 százalékát térítik meg.

Nem véletlen, hogy a Magyar Vendéglátók Ipartestülete több más szakmai szövetséggel közösen azzal a kérelemmel kereste meg a kormányzatot, hogy a bértámogatást emeljék meg a kieső fizetések 75 százalékra – írta a Napi.hu.

Hollandiában 80 százalékos bértámogatás jár, a korlátozásokban érintett kkv-k állandó költségeit a kormányzat megtéríti, mégis beperelték az államot, elégtelennek ítélve a segítséget.

Németországban a bértámogatásokon felül egy úgynevezett „ernyőrendszert” vezettek be a cégek megsegítésére, amelynek az összköltségét tavaly 30 milliárd euróra becsülték; azokat a vállalatokat támogatják, amelyek forgalma legalább 30 százalékkal esett vissza 2019 azonos időszakához képest.

Ausztriában a bér- és fixköltség-jellegű támogatások mellett a bajba került vendéglátóipari és turisztikai vállalkozások zárvatartás miatt kieső forgalmát az állam megtérítette novemberben az előző év bevételeinek 80 százalékáig.

Franciaországban az állami mentőöv abból áll, hogy a kényszerszabadságra küldött dolgozók a teljes fizetésüket megkapják a hatósági zárlat idején, a korlátozások miatt érintett vállalkozóknak pedig vagy havi 10 ezer eurós kártérítést, vagy pedig a 2019-es forgalmuk 20 százalékának megfelelő összegű támogatást utalnak havonta, ez utóbbi felső határa havi 200 ezer euró.

A román kormány tavaly novemberben jelentette be, hogy 500 millió eurós keretösszegű, egyszeri támogatást kínáló csomaggal segíti a koronavírus miatt bajba jutott vállalkozásokat. A vendéglátóipari és turisztikai cégek a veszteség, a 2019-es és a 2020-as árbevétel közti különbség legfeljebb 20 százalékát kaphatják meg szubvenció formájában, amelynek értéke nem haladhatja meg a 800 ezer eurót.  

Orbán Viktor kormányfő ma jelentette be: a március 8-tól tevékenységüket szüneteltetni kényszerülő vállalkozásoknak, a bértámogatás mellett, teljes március hónapban nem kell fizetniük a munkáltatói járulékot; akik állami vagy önkormányzati ingatlant béreltek a szolgáltatásukhoz, nem kell a bérleti díjat kiegyenlíteniük; a katások és a kivások adóját pedig elengedik.

Rovatok