Index Vakbarát Hírportál

Államháztartás központi alrendszere: 540 milliárdos deficit

2021. március 8., hétfő 13:28

Az eddig meghozott intézkedések és a járványügyi kiadások miatt az államháztartás, önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 539,7 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első két hónapját, közölte a Pénzügyminisztérium. Január-februárban a központi költségvetés 505,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 47,6 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 13,4 milliárd forintos többletet könyveltek el, írta a távirati iroda. 

Januárban még 198,8 milliárd forint többlettel zárt a központi alrendszer, e szerint 738,5 milliárd forint volt a februári hiány.

Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 254,6 milliárd forintot tett ki. A tárca hangsúlyozza: a járványügyi és gazdasági védekezés forrásait a költségvetés a tavalyi évben maradéktalanul garantálta, ennek is köszönhető, hogy a magyar gazdaság tavaly az uniós átlag felett teljesített. A közleményben hozzáfűzték: ahogyan a védekezéshez, úgy a vakcinák beszerzéséhez és a gazdaság újraindításához szükséges források is változatlanul rendelkezésre állnak a költségvetésben.

Rovatok