Index Vakbarát Hírportál

Már az Egyesült Arab Emírségek is adóparadicsommá vált

2021. március 9., kedd 21:13

Az Egyesült Arab Emírségek is felkerült a világ legjelentősebb adóparadicsomai közé – írja a Reuters a Tax Justice Network kedden közzétett tanulmányára hivatkozva. Az arab ország ezzel olyan illusztris adóparadicsomokhoz csatlakozott, mint a Brit Virgin-szigetek, a Kajmán-szigetek vagy épp Bermuda.

A közel-keleti állam az egyik leggyorsabban növekvő társasági adóparadicsommá vált, miután a multinacionális cégek több mint 218 milliárd dollárnyi, közvetlen külföldi tőkebefektetést irányítottak át Hollandián keresztül az Egyesült Arab Emírségekbe – adók megtakarítása céljából.

A Tax Justice Network tíz országot listázó rangsorában egyébként Hollandia is előkelő helyet foglal el, a teljes listát lentebb találja. A Reuters cikke szerint ez a 218 milliárd dollárnyi pénzmozgás még az olajkészletei miatt dúsgazdag ország esetében is óriási jelentőségű:

A Reuters a holland pénzügyminisztérium egyik szóvivőjére hivatkozva azt írja, hogy a hollandok próbálják megadóztatni a pénzforgalmat az alacsony társasági adókkal rendelkező országok – köztük az Egyesült Arab Emírségek – és Hollandia között. A cél az, hogy ne használják egyfajta csatornaként adóelkerülés céljából az országukat. A pénzügyminisztériumuk szerint azonban ez a pénzáramlás alacsonyabb mértékű.

Nem kell ahhoz adószakértőnek lenni, hogy lássuk, miért tűnik el több mint 245 milliárd dollárnyi társasági adó egy gazdag adóparadicsomok klubja által programozott globális adórendszerben

– idézi a cikk Alex Cobhamt, a Tax Justice Network vezérigazgatóját.

Egyébként nemcsak a hollandok, de a Kajmán-szigetek kormánya is reagált, azt állítva, hogy „támogatják az igazságos adórendszert”, és elhivatottak a „nemzetközi adószabályok” iránt.

A társasági adóparadicsomok top 10-es listája (Corporate Tax Haven Index 2021):

  1. Brit Virgin-szigetek
  2. Kajmán-szigetek
  3. Bermuda
  4. Hollandia
  5. Svájc
  6. Luxemburg
  7. Hongkong
  8. Jersey
  9. Szingapúr
  10. Egyesült Arab Emírségek

Rovatok