Index Vakbarát Hírportál

A kormány kiterjeszti a bértámogatást

2021. március 11., csütörtök 11:50 | aznap frissítve

A csütörtöki Kormányinfón kiderült, hogy milyen segítségre számíthatnak a március 8. és 22. között bezárásra ítélt vállalkozások. Például még többen lehetnek jogosultak az új koronavírus-hitelre, ahogy kiterjesztik a bértámogatást, és engednek el közterheket is.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram felvevőinek körét kiterjesztik azokra a vállalkozásokra is, amelyeknek a legújabb szigorítások értelmében szolgáltatásaikat szüneteltetniük kell március 8. és 22. között.

A kormány felszólítja a hitelprogramért felelős Magyar Fejlesztési Bankot, hogy mihamarabb dolgozza ki a részleteket, teremtse meg a feltételeket. Ez az a gyorskölcsön, amely hároméves moratóriummal indul, és legfeljebb 10 millió forintot lehet igényelni – ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón a szerdai kormányülés során született döntést.

Kiterjesztik a bértámogatást

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a hétfőn hatályba lépett intézkedések különösen a szolgáltató szektorban mozgók számára jelent nehézséget. Éppen ezért a kormány a turizmuson és a vendéglátáson túl minden érintett szektorra kiterjeszti a bértámogatást. Ezt nem csupán a március 8. és 22. közti két hétre, hanem egész márciusra fenntartják.

Ugyanígy a katások havi 50/75 ezer forintos adóját is elengedik március hónapra.

Emellett az aktuális kényszerszünetre ítélt üzletek, vállalkozások mentesülnek még március hónapban az alábbi közterhek fizetése alól:

Eddig több mint 50,6 milliárd kifizetett bértámogatás

Gulyás Gergely állítása szerint eddig 50 milliárd 618 millió forintnyi bértámogatást fizetett ki a kormány, miután összesen 50 milliárd 857 forintot igényeltek. Ez majdnem 99 százalék.

(Borítókép: Sóki Tamás / Index)

Rovatok