Index Vakbarát Hírportál

Az MKIK szedheti be a kamarai hozzájárulásokat

2021. március 11., csütörtök 16:16

Egy új törvényjavaslat szerint már nem a területi gazdasági kamarának kell fizetni az évi ötezer forintos kamarai hozzájárulást, hanem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kapná meg az összeget. Az indítványt szerdán, késő este nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, előadója pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A javaslat hivatalos címe szerint A településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szól.

Az 55 oldalas dokumentumban leírtak értelmében a kamarai hozzájárulást az MKIK részére kellene befizetniük a vállalkozásoknak, még azoknak is, amelyek nem tagjai a kamarának. Eddig ezzel szemben a befizetett ötezer forintnak a tíz százaléka, vagyis 500 forint jutott csak az országos kamarához.

Az indoklás szerint a módosítás célja, hogy „az építésügyi szabályozás észszerűsítésére irányuló törekvések részeként a helyi építési szabályzat elkészítési rendjét és tartalmi elemeit egyszerűsítse”.

A szöveg későbbi részében pedig azt írják, hogy a módosításra „a források hatékonyabb felhasználása érdekében van szükség”, mivel ha az országos kamarába folynak be az összegek, akkor lehetőség nyílik az elmaradott régiók fejlesztésére fordítani a forrásokat.

Rovatok