Index Vakbarát Hírportál

Az Opus megveszi a Tigázt a MET-től

2021. március 12., péntek 09:06

Az Opus Global Nyrt. adásvételi szerződést írt alá a svájci központú MET-csoporttal az MS Energy Holding AG 50 százalékának megvásárlásáról, amellyel a tőzsdei társaság 49,57 százalékos részesedést szerez a TIGÁZ Földgázelosztó Zrt.-ben – közölték pénteken a társaságok. A március 11-én aláírt megállapodás értelmében az Opus a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szerez a földgázelosztó társaságban. A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan március 31-én zárul, majd a cég Opus Tigáz Gázhálózati Zrt. néven folytatja földgázelosztói tevékenységét. Az Opus igazgatósága döntött a Titász Áramhálózati Zrt.-t – sikeres tranzakció esetén – tulajdonló OPUS Energy Kft. létrehozásáról is.

A Tigáz Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, az ország északkeleti régiójában végez földgázelosztási engedélyes tevékenységet. A leghosszabb, több mint 33 ezer kilométeres hálózatot üzemeltető társaság megvásárlásával

az Opus megkezdte energetikai portfóliójának újbóli feltöltését, az ügylettel a holding hosszú távú elkötelezettségét fejezi ki a hazai energetikai befektetések területén.

„A Tigáz az Opus eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása szilárd alapot jelent az Opus Global Nyrt. energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére. Stratégiai célunk ugyanis, hogy társaságunk hosszú távon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon” – idézi a közlemény Dzsubák Attila Zsoltot, az Opus vezérigazgatóját.

A Tigáz a hazai gázvezeték-üzemeltetők közül az egyik legeredményesebb, a 2019-es évben a társaság árbevétele 32 milliárd forint, üzemi eredménye 6,7 milliárd forint, adózott eredménye pedig 2,3 milliárd forint volt.

A MET is bevásárolt

A fenti tranzakció bejelentésével egy időben a MET közölte azt is, hogy megvásárolja az Opustól a 77 MWp teljesítményű fotovoltaikus erőműprojekt 100 százalékát a magyarországi Buzsák településen. A zöldmezős, immár minden engedéllyel rendelkező naperőműprojekt évente várhatóan 83,7 GWh villamos energiát termel majd. A cégcsoport 2019-ben jelentette be a megújuló energiaforrások bővítésére vonatkozó stratégiáját. A vállalatcsoport célja több mint 500 MWp beépített teljesítménnyel rendelkező, megújuló energia-portfólió létrehozása nap- és szélerőművekből 2023-ig Kelet-Közép-Európában.

Stratégiájával összhangban a MET megvásárolt egy 48 MWp teljesítményű naperőműprojektet a magyarországi Gerjen területén, valamint egy 43 MWp teljesítményű projektet Söjtörön, mindkettőt már előrehaladott, építésre kész állapotban. A napenergia-projektek építési munkálatai várhatóan 2021 második és harmadik negyedévében kezdődnek. Üzembe helyezés után a három erőmű (Buzsák, Gerjen és Söjtör) összesen 90 ezer háztartást lát majd el energiával.

Rovatok