Index Vakbarát Hírportál

Akár naponta is lekérdezhető az áfaegyenleg

2021. március 13., szombat 11:43

Az évente beérkező több mint négymilliárdnyi számla- és nyugtaadatból idén nyártól nemcsak áfabevallási tervezetet tud kiajánlani az adóhivatal, hanem számos, nemzetközi szinten is egyedülálló szolgáltatást nyújthat mintegy félmillió vállalkozásnak – tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

A vállalkozásokat 2021 nyarától az adóhatóság segíti azzal, hogy megküldi nekik az áfabevallás kiajánlott tervezetét – emlékeztetett az államtitkár. Izer Norbert úgy véli, az e-áfa három alapkőre épül, a 21. századi adótörténelem egyik legnagyobb jelentőségű adóhivatali fejlesztése.

Idén már minden számlát lát az adóhivatal az online számlarendszerben, ez évente 550 millió online számlát jelent. Évi mintegy 3,5 milliárdnyi adóügyi bizonylattal (nyugtával és egyszerűsített számlával) a legnagyobb adatállományt egy másik, már 2014 óta létező adóügyi eszköz, az online pénztárgéprendszer biztosítja. Ezt egészíti ki az évi pár százezer elektronikus vámáru-nyilatkozat az importadatokkal – sorolta az államtitkár.

Elmondta: az e-áfa-rendszerrel Magyarország az Európai Unióban az elsők között nyújt áfabevallás-kiajánlási szolgáltatást, a későbbiekben számtalan kényelmi funkció is elérhetővé válik. Akár naponta lekérdezhető az áfaegyenleg.

A tervek szerint akár összeghatárokra, akár bizonyos számlakiállítókra automatikus értesítést lehet kérni. Így például a cég azt is beállíthatja, hogy jelezze a rendszer, ha a fizetendő áfa összege elér egy bizonyos összeghatárt. Megjegyezte, hogy ezek az adóhivatali szolgáltatások nemzetközi szinten is egyedülállók: csökkentik az adminisztrációs terheket, segítik a cég saját ügyvitelének digitalizálását, és ezáltal a pénzügyek is sokkal tervezhetőbbé, kiszámíthatóbbá válnak – sorolta Izer Norbert.

Az online számlákról elmondta, január 4-én lépett hatályba a minden egyes számlára vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség, ám a kormány még három hónap szankciómentes időszakot biztosított a vállalkozásoknak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal március 31-ig nem szab ki mulasztási bírságot, ha a vállalkozó nem vagy nem megfelelően szolgáltat adatot azokról a számláiról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe – hívta fel a közelgő határidőre a figyelmet az államtitkár.

(Borítókép: Izer Norbert. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok