Index Vakbarát Hírportál

Gyorsít az AstraZeneca, de így sem tud elég vakcinát szállítani

2021. március 14., vasárnap 16:22 | aznap frissítve

Az AstraZeneca kifejezi csalódottságát, amiért az Európai Unióba a tervezettnél kevesebb koronavírus elleni vakcinát tudnak szállítani – áll a vállalat szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében. Hozzátették ugyanakkor, hogy

fáradhatatlanul dolgoznak az ellátás felgyorsításán.

A vállalat korábban közölte, hogy a tervezettnél alacsonyabb gyártási kibocsátás miatt az európai ellátási lánc szállítási kapacitása a vártnál kisebb. Azt is bejelentették, hogy ennek a hiánynak egy részét a nemzetközi ellátási hálózatból történő vakcinaszállítással kívánják kompenzálni.

A második negyedévben szállításra kerülő mennyiség fele, az első negyedévben pedig 10 millió adag kellett volna érkezzen a vállalat nemzetközi ellátási láncából. Sajnos az exportkorlátozások csökkenteni fogják a szállításokat az első negyedévben, és valószínűleg befolyásolják a második negyedévit is

– közölte az AstraZeneca.

Emlékeztetnek, hogy februárban kezdték meg a vakcinák szállítását az Európai Unióba. A nehézségek ellenére az a céljuk, hogy 2021 első fél évében százmillió adagot szállítsanak le, ebből harmincmilliót az első negyedévben.

Az AstraZeneca azt is leszögezte, hogy együttműködnek az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal az ellátási kihívások kezelése érdekében.

Továbbra is bízunk benne, hogy az EU ellátási lánc termelékenysége tovább fog javulni, hogy európai lakosok millióit segíthessük megvédeni a vírustól

– tették hozzá.

Komoly feszültségek a vakcinaszállítás miatt

Az Indexen beszámoltunk arról, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője a Welt am Sonntag című német lapnak kijelentette: uniós exporttilalmat kell elrendelni a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinára.

A néppárti frakcióvezető bírálta az oltóanyagot gyártó brit–svéd gyógyszeripari vállalat döntését, amely szerint tovább csökkentik a termékükből az EU-nak biztosított mennyiséget.

Rovatok