Index Vakbarát Hírportál

Padlóra küldi a nyelviskolákat a koronavírus

2021. március 16., kedd 13:50

Már 2020 tavaszán is komoly veszteséget okoztak a nyelviskoláknak a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások, idén pedig újra át kellett állniuk online oktatásra. Csakhogy a nyelvtanulók egy része nem szeretne online tanfolyamra járni, ők inkább kivárják, amíg újra hagyományos órákat hirdethetnek meg a nyelviskolák – írta meg az Eduline.

A második és harmadik hullám érkezését felkészülten várták a nyelvi képzők, de súlyos veszteségek érték az intézményeket. Az iskolák 40-50 százaléka csökkenteni kényszerült a foglalkoztatottak létszámát, és az óraadó nyelvtanárok is kevesebb órára számíthattak. Több nyelvi képző a véges anyagi tartalékát éli fel

– tájékoztatta a lapot a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete.

Március 22-ig az Oktatási Hivatal állásfoglalása alapján hagyományos, személyes nyelvvizsgát sem lehet tartani, kizárólag online nyelvvizsgákat szervezhetnek a vizsgaközpontok.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke azonban korábban azt mondta, hogy a nyelviskolák tapasztalatai szerint az online vizsgát választók száma nem kiugróan magas. A szakember szerint egy nagyobb központ átlagos vizsganapján például 1500-an hagyományosan vizsgáztak különböző helyszíneken, és csupán 200-250-en választották az online lehetőséget.

Tavaly közel 110 ezer diplomát állítottak ki az egyetemek a nyelvvizsgamentesség miatt. A kormány tavaly tavaszi döntése alapján ugyanis azok, akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatták oklevelüket.

Az innovációs tárca február elején azt közölte, hogy 2021-ben nem terveznek hasonló könnyítést. A lap a minisztériumot az újabb járványügyi szigorítások bejelentése miatt újra megkereste azzal a kérdéssel, terveznek-e „felmentést” adni az idén diplomázóknak a nyelvvizsga-kötelezettség alól. A kérdésre a minisztérium egyelőre nem adott választ.

Rovatok