Index Vakbarát Hírportál

18,5 milliárddal tartoznak a csapatok a futballistáknak

2021. március 16., kedd 15:05

A profi labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2020 februárjában hozott létre alapot a futballisták megsegítésére (Fund for Football Players), amelynek célja, hogy azoknak a labdarúgóknak nyújtsanak támogatást, akik 2015 júliusától nem kapták meg a teljes fizetésüket, és nincs lehetőségük behajtani az elmaradt összeget.

Az alap létrehozása nem is jöhetett volna jobbkor, elvégre a koronavírus-járvány az elmúlt egy évben rengeteg nehézséget szült, és nagyjából 1400 futballista nyújtotta be igényét mostanáig, hogy az elmaradt fizetésüket kompenzálják.

Más kérdés, hogy erre 22,3 millió dollárt (6,9 milliárd forintot) különítettek el 2022-ig, míg a játékosok eddig 60 millió dollárt (18,5 milliárd forintot) igényeltek, vagyis ennyi fizetéssel tartoznak a klubok.

A különbözet is mutatja, hogy a teljes összeg kifizetésére egyelőre nincs lehetőség, ráadásul a FIFPro szerint egyre nagyobb a probléma.

A szövetségeknek ehhez az alaphoz hasonlót kellene létrehozniuk. Mert jellemző, hogy a klubok tönkremennek, majd újra elindulnak, miközben a játékosokat cserben hagyják

– mondta a FIFPro szóvivője a BBC Sportnak.

Rovatok