Index Vakbarát Hírportál

A karantén miatt bármit el lehet adni a tópartokon

2021. március 18., csütörtök 10:50 | aznap frissítve

Öt éves csúcsot döntöget a vízparti ingatlanok iránti kereslet 2021 első hónapjaiban - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, 16 ezer ingatlan adatain alapuló elemzéséből. A Balaton-környéki megyékben 54-84 százalékkal, a Velencei-tó közelében 22 százalékkal, a Tisza-tónál pedig 96 százalékkal több volt az érdeklődők száma az ötéves átlaghoz képest.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint a keresletet a későbbi befektetési célú vásárlás is fűti – különösen a Balatonnál, ahol a korábban beharangozott turisztikai fejlesztések megvalósulása után négy évszakossá alakulhat a tópart –, várakozása szerint 

idén tavasszal és nyáron szinte bármilyen ingatlant el lehet majd adni ezekben a régiókban.

A portál elemzése szerint a Somogy megyei ingatlanok kereslete lendült fel a leginkább, 84 százalékkal, míg az északi parton egyaránt 54-54 százalékkal élénült az érdeklődés. A déli parton a kínálati négyzetméterárak a fővárostól való távolság függvényében változtak, azonban az átlag még így is 635 ezer forint volt. A legdrágább Zamárdi és Szántód egymillió fölötti árral, míg a legolcsóbban Balatonmáriafürdőn lehet jelenleg ingatlant venni, négyzetméterenként 345 ezer forintért. 

Az északi parton ennél is magasabb, 675 ezer forintos átlagárat számolt a hirdetések alapján a portál. Ez már alig marad el a főváros 720 ezer forintos átlagos négyzetméterárától. A legdrágábbnak 946 ezer forinttal Alsóörs bizonyult a portál elemzése szerint, míg a legolcsóbbnak Ábrahámhegy ingatlanait találták, 400 ezer forint alatti négyzetméteráras kínálattal. 

A Velencei-tónál 22 százalékos fellendülést láttak az idei első pár hónapban, annak ellenére is, hogy az átlagos négyzetméter ár 550 ezer forint fölé emelkedett. Gárdonyban kérték meg legjobban az ingatlanok árát, 606 ezer forintos négyzetmérárral, ettől alig marad el ugyancsak felkapott nyaralótelepülésként Velence, ahol átlagosan 554 ezer forintos négyzetméteráron kínáltak eladó ingatlanokat. 

A rekorder azonban egyértelműen a Tisza-tó, ahol az alacsonyabbról induló, átlagosan 171 ezer forintos négyzetméterárak is közrejátszhattak a kereslet 96 százalékos felfutásában. Ugyan a legtöbb eladó ingatlant Abádaszalókon és Tiszafüreden kínálták, mégsem e településeken a legdrágább a kínálat, hanem Sarudon, ahol 243 ezer forintos négyzetméteráron próbáltak értékesíteni az eladók. 

Rovatok