Index Vakbarát Hírportál

Egyre nő a bérfeszültség az állami vállalatoknál

2021. március 18., csütörtök 09:07

Mind az állami, mind az önkormányzati tulajdonú társaságoknál komoly gondokat okoz, hogy vagy még el sem indultak az idei bértárgyalások, ha mégis, akkor alig várható emelés – mondta a Világgazdaságnak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A legsúlyosabb a helyzet a MÁV-nál, ahol a korábban érvényes többéves bérmegállapodás lejárt, ráadásul még meg sem kezdődött a beolvasztott Volán-társaságok eltérő bérszerkezete miatti bérrendezési folyamat. Az elnök szerint az is nehezíti a tárgyalásokat, hogy az cafeteriakeretet is érinti, amelyről azért szeretnének a cégek még húsvét előtt megállapodni, bár a szakszervezetek szerint nem várható érdemi előrelépés a következő hetekben. A lap szerint a kormány egyelőre a szakszervezetek és a munkavállalók türelmét kéri. 

A versenyszférában az elmúlt hetekben nyilvánosságot kapott sztrájkok – a makói Continentalnál, a gyöngyösi Braunnál, illetve a kalocsai Emikánál – többségében ugyancsak bérfeszültségek miatt pattantak ki, de jellemzően olyan ágazatokban, amelyeket kevésbé érintett a válság. Lakatos Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnöke szerint ez nem általános jelenség, sokszor a munkavállalók képviselői és a munkáltatók közti személyes konfliktus is közrejátszik a helyzet elfajulásában. 

Kordás László szerint a versenyszféra egyes ágazataiban azért sikerült béremelést kikényszeríteniük a dolgozóknak, példaként a kereskedelmet említette, ahol sikerült 5 százalék feletti növelést elérniük, illetve a járműipart, ahol 10 százalék körüli bérfejlesztésre is volt példa. 

Rovatok