Index Vakbarát Hírportál

Aki tudott, már lecsapott a kormány 10 milliós ingyenhitelére

2021. március 19., péntek 14:10

Aláírták az első szerződéseket a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönre, és eddig 3,5 milliárd forint gyorskölcsönt igényeltek az arra jogosultak a Magyar Bankholding tagbankjainál – írja az Indexnek küldött közleményében a Magyar Bankholding.

A tagbankok (a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank) MFB-pontjain másfél héttel az indulás után már négyszáz hiteligényt fogadtak be, és több mint száz ügyletet már jóvá is hagytak. Várhatóan tovább nőnek majd az igénylések.

A vállalkozások eddig átlagosan mintegy 8,5 millió forintot igényeltek.

Az Index múlt pénteken írt részletesen a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönről és a feltételeiről, annak apropóján, hogy a kormány jelentősen kibővítette azok körét, akik igényelhetik az állam 10 millió forintos, 3 éves moratóriummal induló hitelét. 

Az 1–10 millió forint közötti kamatmentes kölcsönt a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival leginkább érintett ágazatokban működő mikro-, kis- és középvállalkozások mellett egyesületek, egyéni vállalkozók és katás cégek is igényelhetik az újrakezdéshez.

A hitel felvételére több mint ötven tevékenységi kör jogosult, a vendéglátástól és a szálláshely-szolgáltatástól kezdve a nem alapvető cikkeket árusító kereskedőkön át az előadóművészekig és a szórakoztatóiparig.

Fontos tudni, hogy csak a vállalkozás főtevékenysége után lehet igényt benyújtani, a felvett összeg pedig nem haladhatja meg a vállalkozás 2019-es árbevételét.

A gyorskölcsön a bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve a nyitáshoz szükséges készletek finanszírozására fordítható.

A hitelt legfeljebb tízéves futamidővel és hároméves törlesztési türelmi idő mellett igényelhetik a vállalkozások, a hitelszerződés megkötését követően százszázalékos előleg folyósításával. A költségekkel a folyósítást követő másfél éven belül kell elszámolni.

Rovatok