Index Vakbarát Hírportál

A kormány 1127 milliárd forintot csoportosított át a járvány miatt az egészségügyre

2021. március 23., kedd 18:53

Álhír terjesztésével vádolta meg a Pénzügyminisztérium az Mfor-t, mivel állításuk szerint a gazdasági lap valótlanul közölte, hogy a kormány a járvány ideje alatt összesen 60,7 milliárd forintot csoportosított át egészségügyre – írja a tárca Facebook-bejegyzésében.

Közlésük szerint

a valóság ezzel szemben az, hogy a tavalyi évben a Járvány Elleni Védekezési Alapból és a gazdaságvédelmi célú keretekből összesen 1127 milliárd forint plusz forrást csoportosított át a kormány az egészségügy számára a költségvetési törvényben tervezetten felül.

A Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a Járvány Elleni Védekezési Alapból teljesített 1027 milliárd forintos kiadás biztosította az egészségügyi célú eszközbeszerzések, az infrastrukturális fejlesztések mellett az egészségügyi dolgozók egyszeri, ötszázezer forintos juttatását is. Továbbá gazdaságfejlesztési forrásokból a hazai egészségipar támogatása, az ellátásbiztonság növelése érdekében a tavalyi évben százmilliárdot különített el a kormány – írták.

A tárca szerint a tavalyi évben az egészségügyi kiadások összértéke megközelítette a háromezer milliárd forintot, az idei évre elkülönített Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alap pedig szintén háromezer milliárd forintos forrást jelent, ami felülről nyitott, tehát szükség esetén túlléphető. 

Rovatok