Index Vakbarát Hírportál

MNB: többlet a folyó fizetési mérlegben

2021. március 23., kedd 11:53


Tavaly, az utolsó negyedévben 185 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg.

Így 99 millió euró aktívumba fordult az éves egyenleg az előző évi 658 millió euró deficit után – derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján közzétett adatokból.

A fizetési mérleg tavalyi egyenlegét a második negyedévi 954 millió euró deficit húzta le.

A tőkemérleg egyenlege a negyedik negyedévben 783 millió euró, a múlt év egészét tekintve 2,7 milliárd euró aktívummal zárt az egy évvel korábbi 1,4 milliárd euró negyedéves és 2,6 milliárd euró éves aktívummal szemben.

Ezen belül az Európai Unióból érkezett tőkeátutalások értéke a negyedik negyedévben 1,1 milliárd, a tavalyi évben pedig 3,1 milliárd eurót tett ki az egy évvel korábbi 1,5 milliárd, illetve 2,7 milliárd eurót követően – írta az MTI.

A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számított nettó finanszírozási képesség a külfölddel szemben 967,7 millió euró volt a negyedik negyedévben, a szezonális hatások kiszűrésével pedig 861,5 millió eurót tett ki, a negyedéves GDP 2,5 százalékát.

Az államháztartás és a jegybank bruttó devizaadóssága a negyedik negyedévben 2,9 milliárd euróval 26,6 milliárd euróra nőtt, nettó adósság helyett azonban pozitív az egyenleg, 6,4 milliárd euró követelésállomány állt a tavalyi év végén, bő egymilliárd euróval kisebb az egy évvel korábbinál.

Rovatok