Index Vakbarát Hírportál

Itt az iparkamara részletes javaslata Orbán Viktornak az újranyitásról

2021. március 23., kedd 18:13

A védettségi kártya belépőt jelentene az éttermekbe és a szállodákba is.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ma egyeztetett a miniszterelnökkel a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítása érdekében. Az MKIK több szektorban az úgynevezett négyzetméter-alapú újranyitást javasolja.

Az MKIK teljes mértékben elkötelezett az emberi élet megóvása iránt azzal, hogy ezt kísérnie szükséges egy jól strukturált gazdasági újraindítási tervnek, amely magában foglalja az üzletek és szolgáltatások gyorsabb ütemű, célzott és rendkívül felelősségteljes megnyitását. Az MKIK ezen javaslata összhangban áll valamennyi EU-tagállam gyakorlatával, intézkedéseivel

– olvasható a lapunknak elküldött közleményben. Orbán Viktor miniszterelnök kedden Facebook-oldalán közölte, hogy a kamara képviselőjével tárgyal. Mint fogalmazott, harcosak, újranyitást akarnak. Azonban, mint mondta, meg kell érteniük, hogy az életvédelem szempontja az első. Amíg minden 65 év fölötti, oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltottuk be, addig az újraindítást nem kezdhetjük meg, hiszen ők közvetlen életveszélyben vannak – fogalmazott a miniszterelnök. 

Az MKIK közleményében olvasható, hogy a kamara a kiskereskedelmi üzletek esetében javasolta, hogy az említett szektorban egy úgynevezett négyzetméter-alapú újranyitás valósuljon meg a következők szerint:

A kamara javasolja továbbá a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátói és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni. A fentieken túl az MKIK azonban nem javasolja az egyéni vásárlókra vonatkozó, üzleten belüli tartózkodási idősáv fenntartását.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, a kamara javaslatairól tárgyalni fog holnap a kormány. Mint megírtuk, a kormányfő korábban a családügyi civil szervezetekkel tanácskozott az Egyszülős Központ budapesti épületében az újranyitás folyamatáról.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével tanácskozik a karmelita kolostorban 2020. november 8-án.  Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok