Index Vakbarát Hírportál

Járványhatás: világszerte szigorúbb adóellenőrzésekre számítanak a cégek

2021. március 31., szerda 11:50

A következő három évben szigorodnak az adóellenőrzések, az adóhatóságok erélyesebb fellépéssel próbálják majd enyhíteni a koronavírus-járvány miatt a költségvetésre nehezedő nyomást – szűri le az Ernst&Young globális pénzügyi tanácsadó cég a hatvan országból és húsz iparágból 1265 adó- és pénzügyi vezetővel készített felméréséből. 

Dr. Séra Gergely, az EY társult partnere szerint 

a koronavírus-járvány a világ összes országának költségvetésére hatással lesz és így a hazai adóhatóságnak is több és fókuszáltabb ellenőrzést kell majd lefolytatnia a költségvetési bevételek védelme érdekében. Emiatt valószínűleg az adóellenőrzések száma is nőni fog. 

Dr. Bajusz Dániel, az EY adóperes jogásza felhívta a figyelmet:

 Magyarországon a NAV az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrésére, az építőiparra és az e-kereskedelmi szektorra fog kiemelt figyelmet fordítani az év elején publikált ellenőrzési terv szerint.

A felmérésben megkérdezettek azon az állásponton vannak, hogy az idei évben ismét a kapcsolt vállalkozásokat érintő transzferárazást tartják a legnagyobb rizikófaktornak az adózás területén. 

Bajusz Dániel ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy előtérbe kerül a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése is. A nemzetközi információcsere keretében megosztott információk döntő része transzferárazási kérdésekhez kapcsolódik, így a felmérés eredményét a hazai adóellenőrzési prioritások is alátámasztják

A válaszadók szerint sok hatóság annyira fejlett digitálisan, hogy többet tudnak a társaság adóügyeiről, mint maguk a cégek.

Háromnegyedük szerint az elmúlt három év reformjai növelték az általános kockázati szintet, és hasonló arányban érzik úgy, hogy a hivatalok digitalizációja – az adatelemzés, valamint a határokon átnyúló információmegosztás előrehaladása – a vállalatok fokozott ellenőrzéséhez vezetett – olvasható az EY Indexhez eljuttatott sajtóközleményében. 

Az EY adóperes jogásza szerint pont ezért

a magyarországi vállalatoknak felkészülten kell várniuk az ellenőrzéseket, előre kell tudniuk, hogy milyen válaszokat adnak meg a NAV potenciális kérdéseire. 

Rovatok