Index Vakbarát Hírportál

Így tudja módosítani szja-bevallási tervezetét

2021. március 31., szerda 17:49

Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók a bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA felületen egészíthetik ki és küldhetik be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), mert enélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 20-án.

A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Aki módosítani szeretné a tervezetet, az eSZJA portál keresőfunkciójának használatával tudja a legkönnyebben megtalálni a kiegészítendő tételt. A NAV példaként említi, ha valakinek tavaly ingatlan-bérbeadásból is származott jövedelme, akkor a keresőbe elég beírnia a bérbeadás szót, és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja, ahová az adatokat rögzítenie kell.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot (nem a bankkártyaadatokat) vagy a postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget. A rendelkező nyilatkozatok, önkéntes pénztárak, nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítási szerződés esetében a visszautaláshoz a pénztár, a szolgáltató, a biztosító megnevezését, adószámát és bankszámlaszámát kell feltüntetni.

Akinek van KAÜ azonosítója (ügyfélkapu regisztráció, elektronikus személyi igazolvány vagy telefonos azonosító), az eSZJA portálon letöltheti a korábbi négy évben, valamint az idén benyújtott szja-bevallását, megkönnyítve annak esetleges önellenőrzését és javítását.

Rovatok