Index Vakbarát Hírportál

Mit rejt a Kőröshegyi völgyhíd gyomra?

2021. április 1., csütörtök 13:42

A Kőröshegyi völgyhíd Magyarország legnagyobb hídja, 88 méter magas, 1872 méter hosszú, Balatonföldvár mellett vezet át rajta az M7-es autópálya. A monstrumnak ugyanúgy van felügyelője, mint az összes többi hazai hídnak, ám amíg például Budapesten az összes dunai hídnak férfi hídmestere van, a kőröshegyit Hanák Tímea ellenőrzi.

Ő Európa első női hídmestere.

Az építőmérnök végzettségű Tímea tizennégy éve ügyel a völgyhíd biztonságára, és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. most egy videóinterjút készített vele. A felvételen bejárja a stábbal a hidat, bemennek az üreges szerkezetű pilonba, végighaladnak az autópálya alatt húzódó hídszerkezetben.

A videóból fontos dolgok derülnek ki a hidak iránt fogékonyak számára, például hogy mi az a saru, a diletáció, s hogy a különböző időjárási viszonyok közepette mennyit mozog, „csúszik” a híd horizontálisan.

Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom #mutiholdolgozol kampányához csatlakozott a felvétellel, a projektben 12–18 éveseknek mutatják be az izgalmasabb foglalkozásokat. 

(Borítókép: A Zamárdi és Balatonszárszó között húzódó Kőröshegyi völgyhíd. Fotó: Molnár-Bernáth László / MTI)

Rovatok