Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy: Már nincs kőbe vésett, ortodox közgazdaság

2021. április 6., kedd 14:58

Matolcsy György szerint az új korszak vezető kihívása a hosszú távú fenntarthatóság, amelyhez először egy gondolati forradalom, majd az ebből eredő új, fenntartható közgazdaság vezet el. A jegybank elnöke úgy látja: az úgynevezett körforgásos gazdaság a termelői láncok miatt új elméletet igényel. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a novekedes.hu portálon azt írta: a hosszú távú fenntarthatósághoz minden társadalmi és gazdasági adat elemzésére szükség van. A középpontba az aranymetszés, az aranyspirál és a fenntartható növekedés képletei kerülnek. Szerinte a tudás forradalmából a helyi gazdaság nyeri a legtöbbet. Matolcsy azon az állásponton van:

Már nincs kőbe vésett, ortodox közgazdaság, csak egy állandóan változó, ezért mindig unortodox közgazdaság.

A digitális átállás során minden adattá válik, nagy adatbankokban halmozódik, és egyszerre adja az üzleti döntések és a közgazdasági oktatás alapanyagát. A felsőoktatás – különösen a közgazdasági – duálissá válik, mert az oktatási anyag és az üzleti adatok egy sajátos körforgásos hálót alkotnak, hangoztatja az MNB csúcsvezetője. Hozzáfűzte: a fenntarthatóság köré szervezett közgazdaságba beépül minden, ami a gazdaság és a növekedés kulturális forrása (gondolkodási minták, értékrendek, viselkedés, közösségi szellemi tőke). Úgy látja:

az információra épülő új korszakban a gazdaság erőforrásainak reálértéke, ára a nulla felé tart. Ez először az információra, majd a pénzre, energiára és a többi anyagi erőforrásra lesz igaz.

Ennek oka a kommunikációs forradalom által lehetővé tett többi technológiai áttörés (ipar 4.0, társadalom 5.0, új agrárforradalom).

Matolcsy prognózisa szerint a pénzügyi rendszer és a technológiai szektor, az IT-szektor és az autóipar, valamint a felsőoktatás és az IT- szektor új integrációi már példák arra, hogy teljes lesz az átjárás a tőke és a tudás között a jövő gazdaságában. Az új közgazdaságnak új mérőszámokra van szüksége, ám a mérések idősávja rövidül, mert többet, többfélét, gyorsabban és máshogy kell mérni.

A jegybank elnöke úgy véli: a digitális átállás és a zöldátmenet, az oktatás és az egészségipar, a családok és a közösségek, valamint a közvagyon és a kulturális vagyon megóvása és megerősítése lesz az állami működés középpontjában.

A fenntarthatóság az emberi civilizációról szól, ezért a fenntartható közgazdaság fókuszába az emberi kapcsolatok lépnek majd.

Rovatok