Index Vakbarát Hírportál

Újabb autópálya köti majd össze Magyarországot és Romániát

2021. április 9., péntek 14:59

Megépül a Mátészalka – Csenger – Óvári – Szatmárnémeti között húzódó autópálya. Erről írt alá szerződést Szijjártó Péter külgazdasági miniszter és Claudiu Năsui gazdasági miniszter. Szijjártó elmondta: a két ország megállapodott a határmetszési pontban, megvan a konkrét nyomvonal is.

Magyarország 2024-ben építi ki a magyar oldalon a határátlépési infrastruktúrát, az M49-es gyorsforgalmi út kiépítésével, amely az M3-as autópálya folytatása.

Így lényegében létrejön a harmadik autópályás összeköttetés a két ország között, írta a Transindex.ro. Egy közös iparkamara létrehozásáról is megegyeztek. Năsui jelezte: „a vegyes bizottság egy nagyon hasznos mechanizmus azért, hogy a román-magyar párbeszédet, valamint a stratégiai partnerséget erősítsük országaink között."

A miniszterek két új határátlépő megépítését szorgalmazták Dombegyháznál és Eleknél. A magyar oldalon építik ki a határellenőrzési pontot. Kiírják a tendert a Békéscsaba és a határ közötti vasúti hálózat kétvágányosításához, hogy a vasúti közlekedés ezen a szakaszon gyorsabb legyen.

Lezárult a közbeszerzése annak a beruházásnak, amelynek révén egy több mint 300 kilométernyi gázvezeték építésével Románia összeköti a Fekete-tenger vidékét a magyar gázvezeték rendszerrel.

Ha pedig Romániában megindul a fekete-tengeri gázkitermelés, akkor abból a gázból Magyarország is tud vásárolni.

Rovatok