Index Vakbarát Hírportál

Oxigénpalackokat töltő üzem épül Dunaújvárosban

2021. április 11., vasárnap 12:30

A kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy ebben a rendkívül nehéz helyzetben is gördülékeny legyen az együttműködés az egészségügyi intézmények és a számukra eszközöket, felszereléseket szállító cégek között  – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-vel. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára közölte, a közelmúltban egyeztetett Csató Gáborral, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójával és Hegedüs Ákossal, az egészségügyi intézményeket oxigénnel ellátó Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatójával. 

Minden eszközt – pénzügyi segítséget és szervezési támogatást is – bevetünk annak érdekében, hogy ezek az intézmények, cégek fennakadás nélkül folytathassák a munkát

– jelentette ki Schanda Tamás. 

Csató Gábor az OMSZ főigazgatója az egyeztetést követően kiadott közleményben egyébként azt hangsúlyozta,  országszerte közel 8500 bajtársuk vesz részt a vírus elleni harcban, több mint 500 orvostanhallgató és műegyetemi hallgató mellett önkéntesek százai is segítik őket. Arra kért mindenkit, hogy azzal segítse a mentők és minden egészségügyi dolgozó munkáját, hogy a lehető legkomolyabban veszi, betartja a járványügyi előírásokat. "Bajtársaink eddig közel 150 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus fertőzött betegnek nyújtottak segítséget, és mintegy 1,2 millió ember járványügyi mintavételét végezték el" - tette hozzá a mentőszolgálat vezetője az MTI szerint.

Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója a közleményben úgy fogalmazott, hogy a cég több mint 400 dolgozójának is óriási többletterhet jelent a koronavírus. Szavai szerint járvány miatt rengeteg oxigént kell kiszállítaniuk, a kereslet a többszörösére emelkedett.

„Csak az elmúlt egy hónapban mintegy 1,5 millió köbméter cseppfolyós oxigént szállítottunk a magyar kórházak közel 70 százalékába.

Nagy könnyebbséget jelent a munkatársainknak és persze nekünk, a cég vezetőinek is az, hogy számíthatunk a kormány támogatására” – fejtette ki a vezérigazgató. Mint az Index megtudta,

ez az előző év azonos időszakában szállított mennyiség négyszerese. 

A vállalat egyébként  3 milliárd forintos saját erős beruházással a már meglévő dunaújváros levegőbontó gyára mellett bővíti a palacktöltő kapacitásait is. Az Index megkeresésére Görgey Zsófia, a cég kommunikációs vezetője elmondta, a beruházás eredményeképp létrejövő palacktöltő az ország legmodernebb és legnagyobb ilyen gyára lesz. Az új egységet várhatóan 2023 első negyedévében  helyezik üzembe teljes kapacitással, és a kórházi megrendelések mellett az ipari szreeplők igényeit is kielégíti majd. 

A cég digitális orvosi oxigén palackját pedig már használják is a mentők.

Rovatok