Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztette a kiszállítást Európából Magyarországra az Amazon

2021. április 15., csütörtök 18:19

Semmit nem lehet Magyarországra rendelni az Amazon francia, német és brit felületeiről – jelezte a Telex több olvasója. Amennyiben valaki a francia vagy a német Amazonról szeretne Magyarországra szállíttatni valamit, úgy a rendszer nem engedi, helyette alternatív megoldást javasol, például a szlovákiai kiszállítást. Az amerikai Amazonról ugyanakkor továbbra is lehet minden akadály nélkül rendelni.

A probléma Magyarországon kívül Koszovót érinti. A Telex kérdésére az Amazon úgy válaszolt:

Való igaz, hogy átmenetileg felfüggesztettük a kiszállítást Magyarországra, amíg az Amazon igazodni tud az új magyar adójogszabályi előírásokhoz. A lehető leggyorsabban igyekszünk újra biztosítani a rendeléseket Magyarországra.

A lap szerint a cég döntése azzal lehet összefüggésben, hogy július 1-jétől európai uniós szinten megszűnik a 22 euró alatti termékekre vonatkozó vámmentesség. Minden áruküldeményre vámeljárás vár, amely akár százszorosára is növelheti a napi eljárások számát. Mivel hazánk mellett kizárólag Koszovóban állt elő a jelenlegi helyzet, valószínűbb, hogy egy, a járványhelyzetre hivatkozva idehaza bevezetett kiskereskedelmi különadóval függ össze, amelynek értelmében az 500 millió forintos éves nettó árbevétel alatti cégeknek nem kell különadót fizetniük, az Amazonhoz hasonló nemzetközi online kiskereskedelmi oldalaknak viszont igen.

Rovatok