Index Vakbarát Hírportál

Létrejön a kínai-magyar légi Selyemút

2021. április 27., kedd 17:08

A kínai-magyar légi Selyemútról szóló megállapodást kedden írta alá Budapesten a Budapest Airport, a kínai Henan Airport Group (a Csengcsou Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője) és a CECZ / Utlink kínai-magyar üzleti és logisztikai fejlesztő vállalat. Az együttműködés stratégiai lépése az Új (légi) Selyemút kialakításának, amely az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés része.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kedden a repülőtérről közvetített sajtótájékoztatón elmondta: a most aláírt együttműködési megállapodás a két repülőtér összekötéséről fontos gazdasági lehetőségeket, illetve a Magyarország és Kína közötti légiáru-szállítás jelentős bővülését eredményezheti.

Lényeges és kölcsönös logisztikai előnyöket is hozhat Magyarország, a kelet-közép-európai országok és Kína számára. A szabad és fair globális kereskedelmet támogatják, ami minden korábbinál fontosabbá vált a járvány miatt, „minél kevesebb az akadály, annál gyorsabb a gazdaság újraindulása" – fogalmazott az államtitkár.

A partnerek együttműködése 2019-ben kezdődött, ennek részeként a CECZ/Utlink csoport szervezésében tavaly októberben közvetlen Budapest-Csengcsou légiáruszállító járat indult heti három alkalommal, a Hainan Airlines üzemeltetésével – emlékeztet az MTI. 

A légi összeköttetés 2021 március végén további heti két járattal bővült. Ez az Alibaba logisztikai vállalata, a Cainiao csatlakozásával jelentős, napi 15-20 tonnányi áru szállítását jelentette. 

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója biztosnak nevezte, hogy a BUD Cargo City tökéletes állomása lesz a 21. századi légi Selyemútnak, hiszen évi akár 180 ezer tonna árukezelő kapacitásával kiváló infrastrukturális környezetet biztosít a projekt indulásához.

Kitért arra, hogy a jelentősen emelkedő árumennyiség miatt a felek jelenleg is tárgyalnak egy, a budapesti repülőtéren épülő, több tízezer négyzetméteres kínai logisztikai gyűjtő-elosztó központ kialakításáról, ami évente több százezer tonna árukezelési kapacitást tenne lehetővé.

Ezzel a Liszt Ferenc-repülőtér a kínai export-import áruk regionális elosztóközpontjává válhat. 

Az új cargó terminált a Csengcsou és Budapest közötti közvetlen, menetrend szerint közlekedő áruszállító járatok használnák, gyors és közbenső megállók nélküli fuvarozást biztosítva –írja az AIRportal.hu. Hozzáteszi: a Budapesten létrejövő légiáru-központ tervezett tevékenységei között szerepel a földi kiszolgálás, a járatok be- és kirakodása, a raktározás, a vámügyintézés, valamint a disztribúciós tevékenység. A logisztikai folyamatok támogatására egy információs szolgáltató platformot is létrehoznak.

A Budapest Airport közölte: a budapesti és csengcsoui repülőtereken már most dedikált árukezelő raktárak létesültek a forgalom kezelésére, a henani repülőtéren 2021 februárban adták át a Budapest Exkluzív Tengerentúli Terminált. Budapesten pedig a Cargo Cityben kedden adták át a Zhengzhou Exkluzív Tengertúli Terminál névre keresztelt, dedikált raktárcsarnokot.

Rovatok