Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb örökösödési adóját fizethetik a Samsung-örökösök

2021. április 28., szerda 10:07

A Samsung-csoport néhai elnöke, Li Kun Hi családjára 10,8 milliárd dollárnak (3 ezermilliárd forintnak) megfelelő összegű örökösödési adót róttak ki Li ingatlanja után, hatalmas műgyűjteményét pedig állami kurátoroknak adományozza a család. 

Li munkásságának számlájára írják, hogy apja tésztagyárából a világ legnagyobb okostelefon- és memóriachip-gyártóját hozta létre, az üzleti sikerrel befolyó osztalékból pedig egy 26 ezer milliárd wonos (7 ezer milliárd forintos) vagyont hagyott hátra tavaly októberi halála után – írja a Reuters

Az illetéket – amely Dél-Korea és a világ történetének legnagyobb ilyen összege – e havi kezdettel öt éven keresztül tervezi a család fizetni, hat részletben.

A Li-család örökösödési adójának kezelését nagy figyelemmel kísérik az üzleti világban, ugyanis Li megörökölt részvénytulajdonának szétosztása az adó befizetése érdekében csökkentheti a család tulajdonrészét a Samsung-csoportban. 

Li részvénytulajdona a Samsung Electronics törzsrészvényeinek 4,18 százalékát és az elsőbbségi részvények 0,08 százalékát, a Samsung Life Insurance 20,76 százalékát, a Samsung C&T 2,88 százalékát, valamint a Samsung SDS 0,01 százalékát öleli fel.

Egyelőre azonban nem tudni, hogyan osztja fel a család ezt a részvényvagyont, ahogy azt sem, terveznek-e értékesíteni a pakettból a gigaadó befizetését fedezendő.  

A Li-család korábban azt fontolgatta, hogy a konglomerátumhoz kötődő más cégekben birtokolt részvényeiket jelzálogosítanák banki hitelekhez, melyekből az illetéket fizetnék be. Ezzel pedig elkerülnék azt, hogy Samsung-részvényeiket eladják. 

Szakértők szerint a kölcsönök mellett saját és Li osztalékaiból fogják állni a cechet. 

Bár a részvénytulajdon sorsáról egyelőre nincsenek információk, a család közleménye szerint egyfajta vezeklésként Linek és a jelenleg börtönbüntetését töltő fia, Jay Y. Leenek korrupciós ügyletei miatt ezermilliárd wont adományoznak az állami egészségügynek.

Li hatalmas, 1,76 milliárd dollár értékűre (529 milliárd forintra) becsült műgyűjteményének nagy részét, melyben Picasso és Monet remekművei is megtalálhatóak, az ország kijelölt múzeumainak adományozzák. 

Rovatok