Index Vakbarát Hírportál

Újra lehet pályázni naperőmű-kapacitásra Magyarországon

2021. április 30., péntek 13:46

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal harmadik alkalommal hirdeti meg a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelést ösztönző METÁR-tendert. Az újabb pályázat segítségével ismét bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás Magyarországon – tudatta MEKH közleményében.

A hivatal kifejti, hogy két kategóriában írta ki a megújuló energiatermelés ösztönzését célzó pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésének megfelelően. A 0,3 – 1 MW közötti teljesítménykategóriában évi 50 GWh mennyiség osztható ki maximum évi 200 millió forint támogatási összeggel. A nagyobb kategóriában 20 MW kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőmű támogatására. A nagyobb teljesítménykategória pályázói részére évente 250 GWh megtermelt energia után adható összesen legfeljebb évi 250 millió forint támogatás. 

A projektek megvalósításának határideje változatlanul három év.

A harmadik METÁR-tender keretében évi 450 millió forint új támogatás osztható ki maximum 300 GWh áramtermelésre

– mondta Horváth Péter János, a MEKH elnöke.

A MEKH vezetője elmondta, hogy az első két METÁR-tenderrel támogatott beruházások évente 536 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló forrásból, amely

évente 250 ezer háztartás teljes villamosenergia-igényét tudja fedezni.

A legújabb pályázati kiírás révén pedig még tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás. Azt is kiemeli Horváth Péter, hogy a kedvező ajánlatoknak és az erős versenynek köszönhetően mindkét korábbi tender jelentős áresést hozott. A 2020-as METÁR-tenderen a korábbi hatósági árhoz viszonyítva 47 százalékos árcsökkenést sikerült átlagosan elérni, több pályázó már a piacon elérhető villamosenergia-árhoz hasonló árat kínált.

Az elnök emlékeztetett, hogy a magyar energiastratégia alapja, hogy a hazai villamosenergia-termelés 2030-ra az atomenergiára és megújuló energiatermelésre – elsősorban naperőművekre – alapozva 90 százalékban széndioxid-mentes legyen. 

Rovatok