Index Vakbarát Hírportál

Nem úgy sörözünk a koronavírus miatt, mint rég

2021. május 3., hétfő 08:09

Áprilisban elértük a 3,5 millió beoltottat, aminek a nagyobb védettség mellett egy másik – nem elhanyagolható – pozitívuma, hogy kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, az ország a felszabadulását ünnepelte, fogyott az alkohol, derűs volt a hangulat. 

Kétségkívül sokan vártak arra, hogy végre felhörpintsenek egy jól behűtött sört valamelyik teraszon. Emlékezetes, a miniszterelnök még képet is kitett arról, hogy „szabad a sör”.

A gyengébb első negyedév után jobb folytatásban bízik a hazai söripar, bár az április–júniusi időszakban látványos fellendülésről még korai beszélni – erről már a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója beszélt a Világgazdaságnak. Kántor Sándor szerint 

ennek egyik oka, hogy a teraszok csak korlátozott vendéglátóipari forgalmat jelentenek.

Probléma továbbá, hogy az éttermeket, kocsmákat, kisvendéglőket és szállodákat magában foglaló úgynevezett „horeca” szektor ma rosszabb állapotban van, mint tavaly ilyenkor, többen nem is tudnak kinyitni.

Kitért arra is, hogy nehéz megítélni azt, hogy a nyár közeledtével és a korlátozások fokozatos feloldásával a vendégek milyen ütemben térnek vissza a megszokott helyeikre, de annyi biztos, hogy a fogyasztási szerkezet eltér majd a korábbi évekétől. Ezért a szakember szerint kiemelten fontos, hogy az érintett szektorok szereplőit a sörgyárak segítsék a visszarendeződésben. 

A járvány alatt kevesebbet ittunk tavaly, borból biztosan, a globális fogyasztás 2002 óta nem volt olyan alacsony szinten, mint 2020-ban.

(Borítókép:  Vendégek egy amszterdami bár teraszán 2021. április 28-án.  Fotó: MTI / EPA / ANP / Remko De Waal)

Rovatok