Index Vakbarát Hírportál

5,1 százaléknál tart az infláció, és lehet ez még rosszabb

2021. május 11., kedd 09:43 | aznap frissítve

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

Márciusban még 3,7 százalékos volt az infláció. Utoljára 2012 decemberében volt majdnem ilyen magas, 5 százalékos az infláció. A maginfláció 3,1 százalékos volt, de ez áprilistól a KSH új módszertana szerint nem tartalmazza a szeszes italok és dohánytermékek árváltozását. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára nőtt a legnagyobb mértékben. A dohánytermékek jövedéki adója április 1-jén tovább emelkedett, ami a termékcsoport árának 3,7 százalékos növekedését eredményezte márciushoz viszonyítva és 20,1 százalékos az emelkedés egy év alatt. 

Az élelmiszerek ára 2,4 százalékkal nőtt, a tartós fogyasztási cikkekért 3,4 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az új autók 10,4 százalékkal drágultak. 

Az üzemanyagok ára 39,2 százalékkal magasabb lett, annak ellenére is, hogy az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal mérséklődött. 

A Magyar Nemzeti Bank az adatokat elemezve rámutatott, hogy a z üzemanyagok inflációjának kétszámjegyű emelkedésében a tavalyi árcsökkenés hatása jelentős szerepet játszott, viszont az áruszállítás megdrágulása a többi ágazat áraira is kihat. 

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek. A korábbi évek átlagának lényegében megfelelő árdinamika a szolgáltatások széles körét jellemezte. Az élelmiszereken belül elsősorban a tejtermékek magyarázzák az infláció meglódulását. 

A lakosság inflációs várakozását mérő mutató áprilisban a korábbi hónapokhoz képest emelkedett. 

Rovatok