Index Vakbarát Hírportál

A külföldi vendégek csaknem eltűntek a Balatonról

2021. május 11., kedd 10:28 | aznap frissítve

2020 és 2021 márciusa között 70 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma.

Kedden megjelent a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról készített KSH-gyorstájékoztató. Az adatok a várt brutális csökkenésről tanúskodnak, természetesen a koronavírus miatti lezárások állnak a háttérben.

Tavaly márciushoz képest – ekkor robbant be a koronavírus első hulláma Magyarországon – 66 százalékkal esett a belföldi vendégéjszakák száma idén márciusban. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 74 százalékkal csökkent. 2019-hez képest még szembetűnőbb az esés, akkor összességében 89 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottak a hazai szállodák, panziók, kempingek, üdülőháztelepek, valamint közösségi szálláshelyek.

2021 márciusában 42 ezer hazai vendég 136 ezer éjszakát töltött el hazai kereskedelmi szálláshelyeken, 62 százalékuk szállodába ment. A közösségi szálláshelyeken, panziókban 55-59 százalékkal esett a forgalom, nem meglepő, hogy a Balaton turisztikai régióban mérték a legnagyobb zuhanást.

Külföldről mindössze 24 ezer vendég érkezett – 84 ezer éjszakára.

A Balatonnál 95 százalékos csökkenést mértek a körükben, Budapesten 82 százalékosat.

A belföldi turizmus nyárra azért „visszajött”, 2020 ugyanezen időszakához képest ekkor csak egyszázalékos visszaesést mértek, a külföldi ekkor mínusz 71 százalékon állt.

A kereskedelmi szálláshelyek után keletkező összes bruttó árbevétel 2020 és 2021 márciusa között 70 százalékra esett vissza, ez 4,5 milliárd forint.

Idén január és március között 579 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

(Borítókép:  A tihanyi kikötő középen a Hotel Club Tihany épülete és az előtte lévő strand.  Fotó: H. Szabó Sándor / MTI)

Rovatok