Index Vakbarát Hírportál

Megvédte az Amazont az uniós bíróság, nem kell kifizetni a 250 millió dolláros bírságot

2021. május 12., szerda 14:42

Nem kell visszafizetnie az Amazonnak azt a 250 millió dollárt, amelyet  Luxemburg, miután az Európai Bíróság szerdai döntése alapján nem minősülnek tiltott állami támogatásnak a nagyhercegség által az e-kereskedelmi óriásvállalatnak nyújtott adókedvezmények.

Az uniós bíróság az Európai Bizottság 2017-es döntését bírálta felül. 

Az uniós versenyhatóságként eljáró Európai Bizottság 2014-ben indított vizsgálatot annak megállapítására, hogy sérti-e a szabad versenyt a nagyvállalat és a luxemburgi adóhatóság közötti 2003-ban köttetett és 2011-ben meghosszabbított adómegállapodás – írja az MTI. 

A testület véleménye szerint az egyezséggel a cég kikerülte az uniós értékesítéséből származó nyereségének háromnegyedére vonatkozó adóterhek megfizetését.

„Az Amazon a nyeresége közel háromnegyede után nem fizetett adót a jogellenes luxemburgi adókedvezmény következtében. A vállalatnak negyedannyi adót kellett csak fizetnie, mint más helyi cégeknek, amelyek ugyanazon nemzeti adószabályok hatálya alá tartoznak" – mondta akkor Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

Az Amazon Luxemburggal együtt, keresetet indított az uniós bíróságnál e határozat megsemmisítése végett, mivel vitatták a bizottság tisztességtelen versenyhelyzet előállására vonatkozó érvelését.

Az uniós bíróság szerdán hozott ítélete szerint az Európai Bizottság nem bizonyította jogi szempontból kellő mértékben, hogy Luxemburg indokolatlanul csökkentette volna az Amazon adóterheit. Kimondták, hogy a brüsszeli testület több hibát is elkövetett a vizsgálatok során, így nem alátámasztható érvelése, miszerint az Amazon az adóegyezmény miatt tisztességtelen versenyelőnyt élvezett.

Rovatok