Index Vakbarát Hírportál

Javult az építőipar teljesítménye

2021. május 13., csütörtök 19:37

Az építőipari termelés volumene márciusban, a nyers adatok szerint, 4,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A

Az épületek építményfőcsoport termelése 6,4 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké nem változott.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11,5 százalékkal volt nagyobb a februárinál. Az első negyedévben az építőipar termelői árai 7,0 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az épületek építményfőcsoport termelése 6,4 százalékkal bővült márciusban, az előző esztendő azonos hónapjához képest. A három építőipari ágazat közül az épületek építésének termelése 3,0, a speciális szaképítésé 7,8 százalékkal emelkedett, de az egyéb építmények építése 1,5 százalékkal csökkent, a KSH adatai szerint. A megkötött új szerződések volumene 41,9, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 53,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké pedig 32,4 százalékkal haladta meg a 2020. márciusi bázist. Ez év márciusában elsősorban ipari épületekre, illetve vasútfejlesztésre kötöttek nagy értékű szerződéseket. Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 13,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt. 

Ez év első három hónapjában 2,0  százalékkal lanyhult az építőipari termelés, az előző év azonos időszakához képest.

Rovatok