Index Vakbarát Hírportál

Kínából rendel? Többet fog fizetni

2021. május 13., csütörtök 16:40 | aznap frissítve

Ketyeg a visszaszámlálás órája... Új uniós jogszabály szabja át a harmadik országból érkező, illetve a huszonkét euró alatti értékű áruk áfa és vámmentességét. Ha tengeren szállított árut akarunk rendelni, például Kínából, és nagyjából egy hónapos szállítással kalkulálunk, akkor a jövő hét az utolsó, amikor még leadhatjuk a rendelést, már ha el akarjuk kerülni a huszonhét százalékos áfát és a vámkezelést. Július elsejéig tart ugyanis a kegyelmi idő, amelyik csomag ez után érkezik Magyarországra, azokhoz már drágábban juthatunk hozzá, írta a novekedes.hu.

A Magyar Posta jelezte: az új jogszabály szerint a huszonkét eurónál kisebb értékű, harmadik országból érkező küldemények után is áfát kell majd fizetni, s ezeket a küldeményeket vámkezeltetni szükséges.

A szolgáltatási díja, a termék értékétől függően, sávos lesz, konkrét összegeket még nem jeleztek. Díjkedvezményt kap, aki online fizeti ezt ki.

Az javasolják, hogy az ügyfél a rendeléskor pontosan adja meg a fontosabb adatokat (név, cím, e-mail cím és mobiltelefonszám), mert ezek alapján a vámkezelés – más rendelkezés híján – automatikusan megtörténik. A megrendelő mindössze egy értesítést kap arról, hogy küldeményét vámkezelték, valamint arról; a keletkezett áfát és vámkezelési díjat hogyan fizetheti ki. Arra is lesz majd lehetőség, hogy kézbesítéskor fizessük ezt meg.

Rovatok