Index Vakbarát Hírportál

Elmaradt a nyilvános egyeztetés a Fudanról

2021. május 14., péntek 12:09 | aznap frissítve

Hiába szeretett volna nyilvánosan tárgyalni a Fudan Egyetem épülő kampuszáról Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) vezető Palkovics László erre nem ad lehetőséget.

Ha Kína az európai terjeszkedéséhez még a trójai falovat is a mi pénzünkből építi meg magának, arról azért világosan kellene beszélni a nyilvánosságban. Hétfőre hívott találkozóra Palkovics miniszter úr, hogy egyeztessünk a kínai egyetem ügyében. Kértem, hogy legyen nyilvános a megbeszélés, tekintettel a projekttel kapcsolatos eddigi ellentmondásos kormányzati információkra, illetve a széleskörű érdeklődésre

– írta Facebook-oldalán Baranyi Krisztina.

Kérése azonban nem járt sikerrel, ugyanis azt a választ kapta, hogy az ITM szerint „a megbeszélés élő, online közvetítése megnehezítené az érdemi, szakmai egyeztetést, ezért megértését kérve a tárgyalást az eredeti szándéknak megfelel zárt körben tartanánk.”

A polgármester szerint visszatetsző, hogy a meghívást követően törvényjavaslatot nyújtottak be annak érdekében, hogy a kerületnek és a Fővárosnak ne legyen befolyása a beruházás megvalósulására, és így nehéz érdemi, szakmai egyeztetésről beszélni.

A kormány a Fudant és a Budapesti Diákvárost is szeretné megépíteni a Rákóczi hídtól délre eső rozsdaövezetben, méghozzá úgy, hogy a kínai egyetem kampusza nem vesz el semennyit a diákváros területéből, ám Baranyi Krisztina a beruházásról szóló, Palkovics László által benyújtott törvényjavaslathoz készített térképkivonatot, amelyből az derül ki, hogy a rozsdaövezet teljes déli részét a Fudant kezelő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány kapja meg az államtól.

Rovatok