Index Vakbarát Hírportál

Farazzián a Nébih: három kereskedő nem tudta igazolni, honnan van az áru

2021. május 14., péntek 18:27

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei csaknem 1400 köbméter tűzifát koboztak el két kereskedőtől, egy harmadik fakereskedő tevékenységét pedig egy hónapra felfüggesztették – tájékoztatta a hatóság az MTI-t. Megállapították, hogy a kereskedők nem vezettek megfelelő nyilvántartást, így nem tudták igazolni a fatermékek eredetét.

A hatósági ellenőrök kiszúrták, hogy egy nagykanizsai és egy hodászi telephelyen jóval több fa van, mint amennyi a nyilvántartásban szerepelt. 

Egy olasz tulajdonosi hátterű nagyatádi fakereskedőnek mint a faáru első forgalomba hozójának a termékek eredetét szigorúbban kellett volna ellenőriznie, mint egy átlagos kereskedőnek. A cég többszöri szóbeli egyeztetés, valamint az eljárási bírság ellenére sem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy kötelezettségeit teljesítette, ezért a hatóság egy hónapra felfüggesztette a tevékenységét.

Általános tapasztalat, hogy a faanyag-kereskedelem felügyeleti rendszerének bevezetését követően nagyon sokan bejelentkeztek a Nébih nyilvántartásába. Az önkéntes jogkövetési hajlandóság azonban az utóbbi időben lanyhult.

A Nébih ellenőrei ezért 2021-ben kiemelten ellenőrzik a faanyag eredetének igazolását szolgáló két alapvetően fontos dokumentumot, a szállítójegyeket és a telephelyi nyilvántartást.

Rovatok