Index Vakbarát Hírportál

A lehető legkevesebb adót kell fizetniük az egyetemi vagyont kezelő alapítványoknak

2021. május 18., kedd 12:23

Optimalizálná a közérdekű vagyonkezelő alapítványok adózását a kormány, ennek érdekében pedig több adótörvényt is módosítana. A cél az, hogy az alapítványok a lehető legkevesebb adót fizessék – írja a Népszava.

A 2022-re beterjesztett adócsomag 114 oldalas tervezetében a közérdekű vagyonkezelő alapítványok jelennek meg a leggyakrabban visszatérő fogalomként. A tervezet tárgyalását ma kezdi meg a parlament.

A cél az adózásuk minél alacsonyabbra szorítása, amelynek érdekében 

módosul az illetéktörvény, a társasági adótörvény, valamint az energiaellátók különadója is.

A tervek szerint a társasági adó módosítása elengedné a társasági nyereségadó megfizetését az egyébként Fidesz-közeli kuratóriumokkal feltöltött vagyonkezelő alapítványok esetében a bevétel azon része után, amelyet „céljainak, közfeladatának, közérdekű tevékenységének megvalósítását szolgáló tevékenysége révén szerzett”. A kormány továbbá illetékmentessé tenné működésüket, ezt a közalapítványok „társadalmi hasznosságával” indokolták.

Eszerint – írtuk meg korábban – a vállalatok társasági adózás előtti eredménye csökkenthető a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány részére alapítóként vagy csatlakozóként átadott, az adóévben alapítói vagy csatlakozói vagyonrendelés keretében, továbbá a közhasznú tevékenysége támogatására visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének 20 százalékával – alapítói vagy csatlakozói vagyonrendelés esetén 40 százalékával, de legfeljebb az adózás előtti eredmény összegével.

Rovatok