Index Vakbarát Hírportál

650 milliós áfát csaltak el, a NAV lecsapott a bűnszövetkezetre

2021. május 19., szerda 12:31 | aznap frissítve

Európai uniós és hazai cégekből felépített komplex hálózaton keresztül csalt el csaknem 650 millió forint áfát egy dél-dunántúli bűnszervezet, melynek vezetőit a napokban vette őrizetbe a NAV.

A műanyag nyílászárók gyártásával és értékesítésével foglalkozó baranyai és budapesti székhelyű társaságok a nagyobb haszon reményében körhintacsalásba kezdtek: fizetendő áfájukat egy többszintű, valós tevékenység nélküli számlázási láncolaton keresztül csökkentették, a belföldi hálózatot szlovák és osztrák továbbszámlázó cégekkel egészítették ki. A színlelt termékértékesítések utáni jogtalan áfa-visszaigényléssel csaknem 650 millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek. Az adónyomozók munkáját segítette az online számlarendszer, a számlaadatok elemzésével ugyanis láthatóvá válnak az adóelkerülésre utaló mintázatok és összefüggések, kiszűrhetők a csalások.

A bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban 17 helyszínen összesen 77 nyomozó, járőr, revizor és informatikus vett részt. Tíz gyanúsítottat – strómanokat és a valódi haszonhúzókat – állítottak elő és hallgattak ki, négyük letartóztatását a bíróság már el is rendelte, néhányan már nem voltak ismeretlenek a hatóságok előtt. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt folyik, az elkövetők akár 20 év szabadságvesztésre is számíthatnak.

A költségvetésnek okozott kár megtérülésére a nyomozók 1,5 milliárd forint értékű vagyont biztosítottak: 14 ingatlant, 32 járművet, továbbá céges tárgyi eszközöket és 52 millió forint céges számlapénzt foglaltak le vagy vettek zár alá.

Rovatok