Index Vakbarát Hírportál

Népszerű az újraindítási gyorskölcsön

2021. május 19., szerda 13:14

Lassacskán a 100 milliárd forintos keret felét lekötik a vállalkozások, amelyek igényelték a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt. A konstrukciót a Magyar Fejlesztési Bank alakította ki a koronavírus-járvány elhúzódó gazdasági hatásainak enyhítésére. 

A jogosultak köre nemrég ismét bővült, így már nemcsak a kiemelt 55 ágazatban dolgozó vállalkozások vehetik igénybe a kedvezményes konstrukciójú hitelt, hanem azok a vállalkozások, egyéni vállalkozók, valamint egyesületek is igényelhetik a konstrukciót, amelyek rendelkeznek 2020-as évre vonatkozóan teljes lezárt, 12 havi beszámolóval; 2020-ra vonatkozó árbevételük nem nagyobb, mint 100 millió forint; 2020-ra vonatkozó tárgyévi éves átlagos állományi létszámuk nem nagyobb, mint 25 fő; 2020. évi árbevételük minimum 30 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019. évi árbevétel, írta a novekedes.hu.

A járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások az OTP Banknál már több mint 18 milliárd forint összegben nyújtottak be hitelkérelmeket, a legfeljebb 10 millió forintos, 3 éves türelmi idővel kínált konstrukcióból. Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató helyettese azt is elmondta: átlagosan 8 millió forintot igényelnek a vállalkozások.

Elsősorban a vendéglátás és szálláshely szolgáltatás területén tevékenykedő cégek igénylik a konstrukciót, de sok kérelem érkezik be a kereskedelemmel és gépjármű-javítással foglalkozó vállalkozásoktól is.

 A jogosult társaságok a felvett forrást felhasználhatják készletek beszerzésére, működési költségük fedezésére, bér- és járulékfizetésre, valamint a rezsiköltségek finanszírozására is.

Rovatok