Index Vakbarát Hírportál

Magyar állami cég vette meg a zsibói Wesselényi-kastélyt

2021. május 19., szerda 18:54

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó Manevi Zrt. tulajdonába került a zsibói Wesselényi-kastély. A kastély jelenlegi tulajdonosát jelző, szerdán kiállított telekkönyvi kivonatot a kastélyt eladó örökös juttatta el az MTI tudósítójának.

Janicskó András, az örökös elmondta: a kolozsvári Micro Vision Consult Kft. üzleti tanácsadó cég, amely 

április 20-án tőle vásárolta meg a műemlék épületet, azonnal túl is adott rajta.

A zsibói Wesselényi-kastélyt csaknem egy évtizede árulta az örökös, miután belátta, hogy képtelen előteremteni a kastély felújításához és működtetéséhez szükséges összeget. A kastélyra egy bukaresti, történelmi épületekre szakosodott ingatlaniroda kereste a vásárlókat, folyamatosan csökkentve az árat. Végül 800 ezer euróban (288 millió forint) állapodtak meg.

A romániai törvények elővásárlási jogot biztosítottak a román államot megtestesítő intézményeknek: a Kulturális Minisztériumnak, a Szilágy Megyei Tanácsnak és a Zsibói Polgármesteri Hivatalnak. Miután a kulturális tárca márciusban lemondott az elővásárlási jogáról, a Szilágy megyei önkormányzat jelezte, hogy megvásárolná az épületet. A tanács április 28-i ülésén határozott az adásvételi tárgyalások elkezdéséről, tárgyalóbizottságot nevezett ki, és pénzt is elkülönített a költségvetésében az üzletre.

Csak utóbb szembesültek vele, hogy a történelmi jelentőségű ingatlan már egy bő héttel korábban gazdát cserélt. Janicskó András szerint a megyei önkormányzat kifutott a törvényes határidőből az elővásárlási jog érvényesítésével. Szilágyi Róbert, a megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke, a megyei tárgyalóbizottság vezetője a Maszolnak viszont azt mondta, hogy a törvényes határidőn belül jelezték vásárlási szándékukat, ezért 

bírósághoz fordulnak az elővásárlási joguk érvényesítéséért.

A barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély 2200 négyzetméteres hasznos területtel rendelkezik. A tízhektáros kastélykertből 1,3 hektárt szolgáltattak vissza az örökösnek, a fennmaradó részen botanikus kert működik.

Rovatok