Index Vakbarát Hírportál

A Fudan miatt terjeszkednek a kínai cégek a budapesti ingatlanpiacon?

2021. május 20., csütörtök 12:12

Újabb irodaház cserélt gazdát a budapesti piacon. A Resolution Property első ránézésre brit ingatlanbefektető, amely már a harmadik irodaházat vásárolta meg Budapesten. A cég székhelye valóban London, az általuk kezelt tőke nagy része viszont Kínából származik, és kiemelt partnerek a Fosun céggel, Kína vezető befektetőjével – írja a Portfolio.

A lap piaci információkra hivatkozva azt írja, hogy az aktív érdeklődés hátterében az áll, hogy egyre erősödnek a kínai kapcsolatok a Fudan Egyetem és a Belgrád–Budapest-vasútvonal építése miatt, így a kínai tőkét kezelő cég számára kiemelt jelentőségű lesz a budapesti lokáció.

A Resolution Property egyébként több nyugati országban is jelen van. Összesen öt alapban kétmilliárd fontnyi ingatlan szerepel a portfóliójukban, többek között a tavaly megvásárolt budapesti Margit Palace és Buda Square irodaház. Kiemelt partnereik között pedig ott van Kína egyik legjelentősebb befektetője, a Fosun. A most megvásárolt ingatlan a 16 270 négyzetméteres BC 140 nevű irodaépület a Váci úton.

A kínai kapcsolatok és a Fudan Egyetem szóba került szerdán az Index Kibeszélő című műsorában is, amelyben Szijjártó Péter feltette a kérdést:

Tényleg meg kell ma védeni egy olyan döntést Magyarországon, hogy a világranglistán 34. helyezett kínai egyetem idehozatalára van lehetőség, és a kormány fellép ennek érdekében?

A külgazdasági és külügyminiszter a Fudan elleni támadást politikai jellegűnek látja, mert ha amerikai egyetem és hitel lenne, akkor senki nem szólna semmit, miközben a leghangosabb kritizálók kötik a legnagyobb bizniszeket a kínaiakkal, csak a horizont alatt.

Ezt azzal egészítette ki, hogy ha egy ország elég nagy és erős, akkor megengedheti magának, hogy mást mondjon a felszín felett, mint amit csinál a felszín alatt, de ezt a kisebbek nem tudják megtenni.

Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy mást mondjunk és mást csináljunk.

Rovatok