Index Vakbarát Hírportál

2024-ig biztosan várni kell, hogy visszaálljon a légi forgalom

2021. május 21., péntek 15:07 | aznap frissítve

Még a legjobb esetben is csak 2024-ben állhat vissza a légi forgalom Európában a koronavírus-járvány előtti állapotába – derül ki az Eurocontrol által pénteken publikált elemzésből. Az európai légi közlekedésért felelős szervezet szerint idén január és április között a légi forgalom 65 százalékkal kisebb volt, mint 2019 azonos időszakában. 

Véleményük szerint az, hogy mikor lehet ismét elérni a járvány előtti szintet, elsősorban attól függ, hogy milyen gyorsan sikerül mindenkihez eljuttatni a koronavírus elleni vakcinákat, valamint hogy ezek hatásosak lesznek-e a vírusvariánsok ellen. 

Erre vonatkozóan a szervezet három forgatókönyvet állított elő.

A szervezet vezetője szerint a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a második forgatókönyv következik majd be. Eamonn Brennan emlékeztetett arra, hogy a vakcinaelosztásban történő előrelépések ellenére még mindig sok helyen fenntartották az utazási korlátozásokat.

Hozzátette: mindezek fényében valószínűnek tűnik, hogy a 2021-es év egészét nézve a forgalom körülbelül a fele lesz majd a 2019-esnek. „A következő év végére elérheti a 2019-es forgalom 72 százalékát, azután pedig szép lassan, 2025-re közelítheti meg a járvány előtti szintet” – mondta. 

Rovatok