Index Vakbarát Hírportál

Takarékbank: 270 milliárd forint áramlott ki az MFB pontokon keresztül

2021. május 21., péntek 17:35 | aznap frissítve

Több mint 270 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai az elmúlt öt évben, csaknem tizenötezerszer segítettek a lakosságnak, valamint mikro-, kis- és középvállalkozásoknak.

Minden három forintból kettő a Takarékszektor vagy a Budapest Bank közvetítésével jutott el az ügyfelekhez, kedvezményes hitel vagy vissza nem térítendő támogatással kombinált formában.

A támogatások több mint felerészben a hazai vállalkozások versenyképességének növelését segítették, negyedük az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést, míg tíz százalékuk a kutatás–fejlesztés és az innováció megerősítését, írta a Portfolio.

A befogadott kérelmek kétharmada érkezett a lakosságtól, a többi az mkkv-szektorból, viszont a vállalkozásokhoz jutott a folyósítások összegének majdnem 90 százaléka, mert az átlagos ügyérték esetükben jóval magasabb volt. Volumenben a legtöbb forrást a közép-magyarországi és a dél-alföldi régióban helyezték ki. 

A kedvezményes hitelkonstrukció révén lakóépületek energetikai korszerűsítését végezték, ezres nagyságrendben, forgóeszközhöz jutottak vállalkozások. A pandémia miatt nehéz helyzetbe került cégek most szintén az MFB Pontokon keresztül jutnak kamatmentes gyorskölcsönhöz működésük újraindítására. 

Rovatok