Index Vakbarát Hírportál

Washington beérné 21 százaléknál kevesebb adóteherrel

2021. május 26., szerda 15:32 | aznap frissítve

Kompromisszum-kész az óriáscégek megadóztatásában a Biden-kormányzat. Az amerikai elnök április elején jelentette be: Washington hajlandó arra, hogy amerikai cégek, köztük a hightech óriások ne csak az Amerikai Egyesült Államokban fizessenek adót.

Becslések szerint globálisan mintegy száz vállalat kerülhetne ebbe a kategóriába, például a Szilícium-völgy nagy része. Rájuk 21 százalékos adóteher hárulna. Így próbálná a Biden-adminisztráció elejét venni, hogy egyes adóparadicsomokban az amerikai adószint alá vágjanak, és elcsábítsák hazai pályáról az érintett vállalatokat, írta az Infostart.hu. 

Ugyanakkor most azt jelezte Washington: szükség esetén beérnék 15 százalékos minimummal is.

Hangsúlyozták: ez a lehetséges legalsó határ, amely alá nem mennek. Megfigyelők megjegyzik, hogy a 15 százalékos küszöbszint távolról sincs olyan messze az OECD-körökben már korábban is felvetődött 13 százalékos egységes szinttől, vagy akár az Írországban alkalmazott 12,5 százalékos társaságiadó-mértéktől. 

A „Biden-javaslatként” elhíresült washingtoni kezdeményezésről széles körű nemzetközi egyeztetés folyik. Rengetegen üdvözölték, de szép számmal vannak ellenzői is, mindenekelőtt az alacsonyabb társasági adót alkalmazó országok körében.

Rovatok