Index Vakbarát Hírportál

Siralmas napja lett a Shellnek

2021. május 26., szerda 20:11

Egy holland bíróság úgy döntött: az olajóriás Shellnek 45 százalékkal kell csökkentenie a károsanyag-kibocsátását 2030-ig, ami jóval magasabb mint, ami a vállalat jelenlegi stratégiájában szerepel. A döntés precedensértékű, és súlyos következményekkel járhat más társaságok számára is.

A Shell korábban azt tervezte, hogy 2035-re éri a 45 százalékos kibocsátás-mérséklést, míg 2030-ig 20 százalékkal karcsúsítaná a társaság az emissziókat, a 2019-es szinthez képest.

A vállalat szóvivője azt mondta: fellebbeznek. Hozzáfűzte: több milliárd dollárt fektetnek bele az alacsony károsanyag-kibocsátású tevékenységekbe, beleértve az elektromos töltőállomásokat, a hidrogént, a megújulókat és a bioüzemanyagokat, írta a Portfolio.

A peres eljárást két éve kezdeményezte hét aktivista csoport, amelyben azt állították, hogy a Shell üzleti modellje veszélyezteti a párizsi klímaegyezmény törekvéseit. A 195 állam által 2015-ben aláírt egyezmény célja, hogy megakadályozza a bolygó átlaghőmérsékletének jelentős,1,5 fokos emelkedését.

Rovatok