Index Vakbarát Hírportál

Nagy átalakítást jelentett be a pécsi dohánygyár

2021. május 27., csütörtök 15:12

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. úgy alakítja át termelését, hogy az jobban ki tudja elégíteni az olyan új generációs termékek iránt növekvő keresletet, mint amilyen a dohánymentes nikotinpárna – közölte csütörtökön a pécsi cég. Mint írják, folyamatosan konzultálnak a dolgozói érdekképviseletekkel, hogy az átalakítás zökkenőmentesen és a jogszabályi előírásoknak megfelelően menjen végbe.

Az átalakítás előkészítése során arra törekedtek, hogy az a lehető legkevesebb munkavállaló szerződését érintse – tudta meg az Index a cégtől. A változásokat több lépésben júliustól jövő év végéig hajtják végre. Az érintett munkavállalókat a személyes konzultációk során már péntektől értesítik:

50 dolgozó érintett a szerződése végleges megszüntetésben, míg további 40 munkavállalónak ajánlanak fel új szerepkört.

A dohánygyár úgy alakítja át termelését, hogy a jövőben még inkább meg tudjon felelni a csökkentett kockázatú dohánytermékek, így a modern, dohányt nem tartalmazó nikotinpárnák iránt folyamatosan növekvő piaci keresletnek, és hogy minél hatékonyabban tudjon hozzájárulni a BAT globális üzleti céljai megvalósításához.

Egy sor cigarettamárka gyártása szűnik meg Pécsen

A piaci igényeknek megfelelően a BAT Pécsi Dohánygyár a legtöbb cigarettamárka helyi gyártását beszünteti, csak a legismertebb hazai márkája gyártását tartja meg Pécsen – közölte a társaság. Ezzel párhuzamosan a gyár termelési szerkezetét úgy alakítják át, hogy az meg tudjon felelni a modern, dohányt nem tartalmazó nikotinpárnák iránti növekvő keresletnek.

Az átalakulás egy újabb lépés afelé, hogy a BAT olyan alternatívákat tudjon kínálni fogyasztóinak, amelyek potenciálisan kevésbé ártalmasak, és amelyekkel képes csökkenteni tevékenységének egészségre gyakorolt hatását

– idézi a cég közleménye Orosz Zoltán ügyvezetőt. Közölte azt is, hogy Pécsen egy éven belül megduplázták a termelésüket – egyről kétmilliárdra növelték a nikotinpárnák gyártását. Az Index kérdésére a társaság elmondta, hogy

a pécsi gyáregység a BAT legnagyobb európai nikotinpárna-gyártója,

az ezt lehetővé tévő beruházást 2019-ben indították, és 7,5 milliárd forintot tesz ki. A beruházás megvalósulásával a gyártás volumene folyamatosan emelkedik. Közölték azt is, hogy Magyarországon elsőként gyártanak dohánymentes nikotinpárna termékkategóriát, amit jelenleg exportpiacokra szállítanak.

(Borítókép: A British American Tobacco (BAT) Pécsi Dohánygyár Kft. új üzeme 2019. szeptember 2-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok