Index Vakbarát Hírportál

Kanadában indul a vakcinák keresztezése

2021. június 2., szerda 11:06

Az AstraZeneca-vakcina után a második dózisban Pfizert akarnak beadni.

A barátságosnak épp nem mondható rövidítésű Kanadai Immunizációs Tanácsadó Bizottság, vagyis a NACI kedden módosította addigi Covid-protokollját, és azt javasolja, hogy azok, akik AstraZeneca-oltást kaptak az első dózisban, a másodikban a Pfizer–BionNTech vagy a Moderna vakcináját kaphassák meg.

A módszert keresztoltásnak hívják, és hosszú ideje folyik a diskurzus arról, hogy ezzel a megoldással akár fokozni lehet a védőoltás hatékonyságát.

Az AstraZeneca vakcinája vektorvírust használ, a Pfizer és a Moderna pedig messenger RNS-t juttat a szervezetbe az oltóanyaggal.

A NACI a cbc.ca tudósítása szerint spanyol és brit vizsgálatokra hivatkozva kívánja módosítani az eddigi eljárást. A spanyolok egy állami kórházban tesztelték, hogy mi történik, ha az AstraZeneca-vakcinát adják első, majd a Pfizerét második dózisban, és azt találták, hogy 30-40-szer annyi IgG antitest termelődik. Emellett a neutralizáló antitestszint is a sokszorosára emelkedett a páciensekben. A több száz fős mintán nem találtak olyat, akinek a keresztoltás után súlyos Covid-tünete lett volna.

A 800 fős brit tesztet a Lancet orvosi magazin közölte: itt volt, hogy a Pfizer szérumát adták elsőnek, és az AstraZenecáét másodiknak, illetve fordítva. Ők is erősebb immunválaszt tapasztaltak, csakúgy, mint a spanyol vizsgálatban.

Theresa Tam közegészségügyi biztos hangsúlyozta: a keresztoltás nem újdonság, ezt a módszert a hepatitis A- és az influenza elleni védőoltásnál is kipróbálták már.

Az oltási program megváltoztatásának az is célja, hogy felgyorsítsák a védőoltások beadását.

(Borítókép: Oltóközpont Torontóban 2021. április 4-én. Fotó: Steve Russell / Toronto Star / Getty Images)

Rovatok