Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliárd forintos osztalékot vihet haza az Auchan

2021. június 4., péntek 08:05

Az Auchan Magyarország Kft. tízmilliárd forint osztalék kifizetését tervezi – írta a Világgazdaság pénteken a cég beszámolója alapján. Ez az egy évvel korábbi összeg ötszöröse és a tavalyi profit másfélszerese, az adózott eredmény ugyanis 2,8 milliárd forintról 6,6 milliárdra nőtt.

A koronavírus az Auchan működésére is hatással volt, a járványhelyzetben a cég bekerült a létfontosságú magyar vállalatok közé

– olvasható az éves beszámolóban. Ami a forgalmat illeti, az online kereskedelemben kiemelkedő volt a fejlődés, míg az üzemanyag-értékesítés visszaesett.    

A magyar piacon 19 hiper- és öt szupermarkettel jelen lévő francia hátterű kiskereskedelmi lánc árbevétele 332,8 milliárd forintról 356,5 milliárdra nőtt 2020-ban, ezzel együtt az üzemi eredmény is felkúszott 2,7-ről 7,4 milliárdra. A saját tőke 37,8 milliárd forintról 42,4 milliárdra gyarapodott.

A lap cikke szerint a 10 milliárd forintos osztalék mértéke azért visszás, mert a társaság nem járult hozzá a 2,7 milliárd forintos költséggel járó bérfejlesztéshez, csak mintegy egymilliárdot fordított erre a célra. Érdekesség, hogy míg iparági szinten a fizikai dolgozók átlagos bruttó bére 322 ezer forint, addig az Auchannál 286 ezer, a szellemieknél viszont ehhez hasonló mértékben felfelé térnek el: 550 ezer forintot fizetnek a szektorális középértéknek tekinthető 520 ezerrel szemben.

Rovatok