Index Vakbarát Hírportál

Kétszámjegyű forgalomnövekedés a kiskereskedelemben

2021. június 4., péntek 13:24 | aznap frissítve

A kiskereskedelem forgalmának volumene, naptárhatástól megtisztítva,10,6 százalékkal nőtt áprilisban, az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,3 százalékkal, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és az üzemanyag-kiskereskedelemben mintegy ötödével nőtt a forgalom, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben hatszorosára, a használtcikk-üzletekben háromszorosára, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben pedig 38 százalékkal ugrott meg.

Nem panaszkodhattak a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek sem, ahol 18 százalékkal nőtt a forgalom, míg az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 8,6 százalékkal. Ellenben csökkent a forgalom volumene, 4,2 százalékkal, a bútor-, műszakicikk-üzletekben. A KSH adatai szerint a kiskereskedelmi forgalomból 9,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene – a tavaly áprilisi rekordnövekedés után – 6,4 százalékkal tovább bővült.

Ez évi január–áprilisában a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – nem változott az előző év azonos időszakához mérten.  

Rovatok