Index Vakbarát Hírportál

Dúskál a pénzben a fideszes Horváth István cégbirodalma

2021. június 8., kedd 14:02

Több mint kétmilliárd forint bevétellel és 185 millió forint profittal büszkélkedhet a tavalyi évre vonatkozóan a fideszes Horváth István Tolna megyei országgyűlési képviselő és családjának cégbirodalma – írja a társaságok pénzügyi beszámolói nyomán a 24.hu.

A lap felidézi, hogy Horváth István még szekszárdi polgármesterként főszereplője volt a dohánybolt-koncessziók kiosztása körüli botránynak, emellett a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-ügyből is kivette a részét. A politikus karrierje azonban ezután is ívelt felfelé, Kósa Lajos minisztersége alatt államtitkári posztot kapott a harmadik Orbán-kormány ciklusában, családja pedig az elmúlt években milliárdossá avanzsált.

Persze a kiemelkedő teljesítményű családi üzlethez némiképp hozzájárult, hogy két állattenyésztéssel foglalkozó társaság is vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott: összesen mintegy egymilliárd forint forráshoz jutottak a Horváth család érdekeltségei.

A hivatalosan Horváth István felesége tulajdonában álló Bikácsi Agrár Kft. öt részletben nyert el összesen 472 millió forintot, egyebek között saját húsüzem létrehozására és szarvasmarhatelep-fejlesztésre. A cég bevételei az elmúlt években meredeken emelkednek, a tavalyi 462 millió forintos bevétel több mint az ötszöröse a néhány évvel korábbinak.

A Horváth István és lánya érdekeltségébe tartozó Bafami Sertéstenyésztő és -Hizlaló Kft. pedig 487 millió forintot nyert el sertéstelep fejlesztésére. Tavaly a társaság több mint egymilliárd forint bevételhez és 122 millió forint profithoz jutott.

Mindezek mellett a kormánypárti politikus közvetlen érdekeltségébe tartozik az országosan ismert szőnyeg-, lamináltpadló- és függönyértékesítéssel foglalkozó Diego áruház szekszárdi franchise üzlete. Tavaly a cég 200 millió forintos bevétel mellett 25 millió forint hasznot termelt. Bár Horváth a profitot nem vette ki a cégből, a társaság tavaly decemberben beszerzett egy BMW X5-ös luxusterepjárót, csaknem 20 millió forintos lízingkötelezettség mellett.

Ugyancsak tavaly kezdett lízingelni egy Mercedes GLC típusú luxusjárművet a családi cégbirodalomba tartozó PBO-Road betéti társaság, amely három Mol-benzinkutat üzemeltet. A vállalat tavaly 438 millió forint bevétel mellett 26 millió forint hasznot termelt, amiből tízmillió forintot kivettek osztalékként a tulajdonosok.

A 24.hu megjegyzi, hogy a felsoroltak mellett még egy, állattenyésztéssel foglalkozó társaság is Horváth István érdekeltségébe tartozik, a Sárrét Sertéstenyésztő Zrt., amelynek tavalyi évre vonatkozó pénzügyi beszámolója azonban még nem ismert.

Rovatok