Index Vakbarát Hírportál

Súlyos visszaesést okozhat, hogy nő az átlaghőmérséklet

2021. június 8., kedd 16:32 | aznap frissítve

A Föld légkörének átlaghőmérséklete 2,6 Celsius-fokkal emelkedhet az ipari társadalom megjelenése előtti értékhez képest, egy szakértői becslés szerint. A világgazdaság értéke több mint tíz százalékkal maradhat el a lehetséges teljesítményétől az évezred közepére, ha a globális felmelegedés a jelenleg várható tendenciák szerint folytatódik, s így a párizsi klímamegállapodás vállalásai nem teljesülnek – állítják az Oxfam, a svájci Swiss Re viszontbiztosító intézetének kutatói.

Az átlag óriási eltéréseket takar: a világ legfejlettebb országai esetén 8,6 százalékos elmaradás várható, míg az Ázsia déli részén lévő országok GDP-jük negyedét veszíthetik el, írta a Napi.hu.

A szakértők abból indultak ki, hogy a klímaváltozás Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában valószínűleg szárazabb időjárást hozna a megszokottnál. Ugyanakkor számos országban, így Észak- és Kelet-Európában több lenne a csapadék, ami áradásokat okozna. A Föld északi féltekéjének fejlett országai gyengébb időjárási csapásokat szenvednének el, mint a szegényebb déli országok, ami párosulna a hatékonyabb védekezéssel. Összességében a klímaválság kevésbé sújtaná a fejlett országokat.

Magyarország GDP-jéből 0,7-8,6 százalékot radírozhat le 2050-re az éghajlatváltozás, az elemzők szerint.  

Rovatok